Dakreiniging

Een dak dat aangetast is door vuil kan de nodige schade aan de woningconstructie veroorzaken. Het dak wordt dan poreus en er ontstaan gemakkelijk lekkages. Daarnaast is een mooi proper dak ook veel beter voor het aanzicht van de woning. Regelmatig een dakreiniging is dan ook noodzakelijk. Meer op centreculturelevere.be

Soorten dakreiniging

Ontmossen

Het ontmossen is voor vrijwel elk dak noodzakelijk. Mossen en ander vuil maken het dak poreus, waardoor water in de dakbedekking trekt. Als het dan gaat vriezen ontstaan er gemakkelijk scheurtjes in de dakbedekking waardoor water naar binnen kan sijpelen.

Coaten

Het coaten van het dak is een goede preventieve maatregel die zeker aangeraden wordt nadat je het dak hebt laten ontmossen. De coating zorgt ervoor dat mossen en vuil zich niet meer zo gemakkelijk aan het dak hechten.

Algemene reiniging

Een algemene reiniging kan nooit kwaad en kun je desnoods ook zelf. Het enigste wat je nodig hebt is water en een reinigingsmiddel, waarmee je met een hogedrukreiniger het dak schoon spuit. Let wel op, dat het reinigen van leien en rieten daken meer aandacht vergt. Bij een rieten dak komt helemaal geen water aan te pas en bij leien spuit je onder lage druk.

Dakgoot reinigen

Heel belangrijk is het om meerdere keren per jaar de dakgoten te reinigen. Bladeren en vuil kunnen de goten doen verstoppen, waardoor de goot overloopt of water zelfs naar binnen sijpelt.

Prijzen voor dakreiniging

Wil je je dak goed en professioneel reinigen? Dan is het aan te raden om hier een professioneel bedrijf voor in te schakelen die hierin gespecialiseerd is. Zij zijn ook gewend om op grote hoogte te werken en hebben het juiste materiaal. Voor enkel het ontmossen betaal je gemiddeld tussen de 9,- en € 15,- per m². Wil je je dak nadien ook laten coaten, dan betaal je inclusief ontmossen en coaten gemiddeld tussen de € 30,- en € 45,- per m².

Stappenplan voor het reinigen van daken

Stap 1: Analyse van de dakbedekking

Het is belangrijk dat de dakbedekking goed geïnspecteerd wordt. De reiniging is namelijk afhankelijk van welke dakbedekking is gebruikt en in welke staat het verkeerd. Zo voorkom je dat je een verkeerd schoonmaakmiddel gebruikt of dat je het dak afspuit met een te hoge waterdruk.

Stap 2: Het reinigen

Het reinigen is afhankelijk van de gekozen methode. Een algemene reiniging kan met water en een schoonmaakmiddel. Bij ontmossen zijn er speciale schoonmaakmiddelen nodig en misschien een hogere waterdruk.

Stap 3: Afwerking en bescherming

Je kunt na de reiniging het dak inspuiten met desinfecterend middel, zodat het dak veel langer schoon blijft. Ook kun je ter preventie een coating aan laten brengen, zodat mossen en vuil zich niet zo snel aan het dak zullen hechten.