Roofing

Roofing is momenteel nog de meest gebruikte dakbedekking in Vlaanderen. Vooral op platte daken is roofing terug te vinden. En hoewel roofing de afgelopen flink in kwaliteit is verbeterd en concurrentie heeft gekregen van dakbedekking, zoals PVC of EPDM, blijft roofing een relatief goedkope dakbedekking dat ongekend populair is. Lees meer opcentreculturelevere.be

Wat is roofing?

Roofing, ook wel bitumen genoemd is gemaakt uit een mengsel van aardolie, polyester of glasvezel. Doordat er aardolie in is verwerkt, kan de dakbedekking gemakkelijk aan de ondergrond worden vastmaakt met een brander en zorgt het ervoor dat het dak optimaal waterdicht is. In de huidige generatie roofing worden ook kunststofvezels toegevoegd zodat het een pak elastischer is dan de oudere soorten roofing.

De voordelen van roofing

  • Het dak is met roofing uitermate goed beschermd tegen vocht.
  • In tegenstelling tot andere en modernere soorten dakbedekking als EPDM is roofing veel goedkoper.
  • De huidige roofing is tegenwoordig ook duurzaam. Het grootste gedeelte kan gerecycled worden.
  • Roofing is snel aan te brengen, maar ook te vervangen of bij schade te repareren.
  • Roofing en isolatie gaan goed samen. Het is mogelijk om roofing rechtstreeks aan te brengen op de isolatielaag wanneer het dak van buiten geïsoleerd wordt.

De nadelen van roofing

  • Niet alle soorten roofing zijn goed bestand tegen uv-licht.
  • Hoewel roofing een levensduur van 25 tot 30 heeft, zijn er concurrerende dakbedekkingen die nog veel langer meegaan.
  • Roofing wordt in banen gelegd. Hierdoor krijgt de dakbedekking veel naden en is er een grotere risico op lekkage.
  • Een dak met roofing moet schoongehouden worden. Wortels krijgen anders de kans om in de roofing te groeien.

APP en SBS roofing

Er zijn twee soorten roofing die onder te verdelen zijn in de volgende soorten:

SBS roofing

SBS Roofing staat voor Styreen Butadieen Styreen en hierbij is elastomeer toegevoegd. Dit is een soort van rubberen kunststof wat de roofing elastisch maakt. Bij het krimpen of uitzetten van het dak zal deze roofing niet snel scheuren. Een nadeel is dat SBS roofing gevoeliger is voor uv-straling.

APP roofing

APP roofing staat voor Atactisch Poly Propyleen. De roofing bestaat uit een kunststof van plastomeren. Hierdoor is de roofing minder elastisch maar wel beter bestand tegen hoge temperaturen en uv-straling.

Hoeveel kost roofing?

De prijs van roofing is vooral afhankelijk van het oppervlak, het type dak, de staat van het dak en of er gecombineerd wordt met isolatie. Grofweg mag je zeggen dat je voor roofing gemiddeld tussen de € 45,- en € 55,- per vierkante meter kwijt bent.

Branden of lijmen?

Roofing kan zowel gebrand als gelijmd worden. Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. Bij lijmen gaat het aanbrengen wat gemakkelijker en het is veiliger. Daar staat tegenover dat lijmen wel duurder is dan branden. Bij het goed branden van roofing worden goede waterdichte naden verkregen, maar branden houdt altijd een risico in. Het kan daarom beter zijn om het branden van roofing over te laten aan een expert.

Reparatie

Bij roofing is er altijd een kans op schade. Een dak met roofing moet dan ook regelmatig gecontroleerd worden. Als er blazen in de roofing ontstaan, dan is dit een teken dat er binnenkort scheuren zullen ontstaan. Direct ingrijpen is dan noodzakelijk. Gelukkig kan roofing wel vrij gemakkelijk gerepareerd of vervangen worden.